Her er sjarmtrollene du må se i sommer

De var en hårsbredd fra døden, nå strutter de av livsglede. Disse tre kommer til å sjarmere deg i senk om du besøker spektakulære Atlanterhavsparken i Ålesund i sommer.

Her er sjarmtrollene du må se i sommer

Nusse, Muffe og Pia er tre otere med hver sin utrolige livshistorie. De ble reddet, tatt hånd om og fostret opp hos tre forskjellige familier. Deretter fikk de et nytt og fantastisk liv i Atlanterhavsparken. I dag er sjarmtrollene blant de største publikumsfavorittene. De er livlige, lekne og byr på seg selv så det holder!


Sjefen

Muffe er uten tvil sjefen over alle sjefer av de tre. Han ble funnet forlatt av moren sin ute i naturen. Jøran Svartsund tok hånd om Muffe, og reddet livet hans.
– Det var helt spesielt å ha Muffe i hus før vi kom i kontakt med Atlanterhavsparken. Jeg trodde aldri en oter kunne ha så mye personlighet. Selv om han var hos oss bare noen få måneder, så kommer jeg til å huske Muffe for resten av livet, forteller Jøran Svartsund.

Muffe

Han lå i en grøft og lagde pipelyder da han ble funnet bare noen uker gammel utenfor Liland i Evenes kommune. Området Ofoten i Nordland har mye rev, og Muffe ville ha vært sjanseløs om ikke Jøran og familien hadde tatt vare på ham.


Superstar

Deretter tok Atlanterhavsparken hånd om Muffe, ga ham et nytt liv og stjernestatus. Nå stråler han som en superstar, men er ikke høyere på seg selv enn at han er klar for å gi alt i møte med barnefamilier og alle som finner veien til fantastiske Atlanterhavsparken i sommer.

Nusse

Lille Musse ble hentet av politiet etter at moren hennes ble påkjørt og drept i Alta kommune i Finnmark. I to dager hørte man de fortvilte skrikene til lille Nusse før politiet ble kontaktet.

– Nusse skulle avlives, men et par kompiser jeg hadde i politiet syntes det var for galt. Jeg har en gård i Øvre-Alta og har hatt forskjellige dyr i pleie der. De ville jeg skulle forsøke å ta hånd om Nusse, forteller Herlof Hammari.

To familier, med Herlof og Brynjar Myreng i spissen, trådte til for å berge Nusse. De delte på ansvaret for at den lille oteren skulle vokse seg stor og sterk på hvalbiff, torsk og kattemelkersatning.

Som en hundevalp

– Jeg husker Nusse som en utrolig kjælen krabat, en artig skapning som ikke fantes sky. Den ålte seg langs føttene mine og elsket å ligge i fanget med en flaske melk som den holdt selv. Da var Nusse så avslappet og lykkelig at hun ofte sovnet slik, nærmest med et smil om munnen. Nusse badet i badekaret vårt, hentet ting og var som en hundevalp som vi hadde med på turer både hit og dit. Helt utrolig hvordan Nusse imponerte oss, forteller Herlof Hammari.

Atlanterhavsparken

Etter hvert som Nusse vokste til, forsøkte Herlof og familien å få noen til å ta vare på den sjarmerende og foretaksomme skapningen. Nusse havnet i Lofotakvariet, men det bød på nye utfordringer. Der ble hun avvist av de andre oterne. Valget sto mellom å avlive Nusse eventuelt å finne et nytt hjem til henne. Da dukket Atlanterhavsparken i Ålesund opp som en reddende engel for Nusse.

– Nå vurderer vi å ta oss en tur til Atlanterhavsparken for å besøke Nusse. Hun befinner seg fortsatt i hjertene våre, sier Herlof Hammari.

Nusse på skuldrene til akvarist Trond Østrem Foto: Atlanterhavsparken

Pia

Oterjenta Pia ble reddet av en familie på Sommerøya utenfor Tromsø. Pia ble utstøtt og overlatt til seg selv. Heidi Mari Fredriksen tok hånd om Pia som da var sky og livredd vann! Heidi Mari har også tidligere fostret opp en oter som var utstøtt og forlatt.

– Vi fikk skikk på Pia med kattemelk erstatning på flaske, fersk fisk - laks og hyse var favorittene - som vi moset i begynnelsen, så i biter før vi etter hvert lærte Pia å fange maten selv.
Det gjorde familien ved å fange småmort fra kaia, ha disse i en stor balje som Pia kunne svømme i og fange fisken.

– Pia ble ganske fort et viltert medlem av familien – en slags blanding av hund og katt. Pia fant sin plass mellom huskyer, hester og kaniner. En av huskyene og Pia ble faktisk veldig gode venner, forteller Heidi Mari.

Pia slo følge overalt med resten av familien. Foto: Privatfoto.


Kjente igjen livredderne

Men livet som otermamma ble litt mer hektisk enn hun hadde sett for seg. Pia var høyt og lavt og ekstremt aktiv. Hun rotet det til i skuffer og skap og dro med seg ting og tang rundt omkring. De tok ikke Pia mange minuttene å rasere et helt rom og snu det fullstendig på hodet.

Planen var å finne en dyrepark som ville ta imot Pia. Heidi Mari og samboer Ørjan Nordheim ringte rundt til flere før de fikk napp hos Atlanterhavsparken i Ålesund hvor Pia har fått det skikkelig bra. Nå er hun en av de tre kjendisene som ruler på Oterøya i en av de flotteste akvariene i hele Europa.

– Vi har vært på besøk og Pia kjente oss igjen. Det var helt utrolig, en stor opplevelse, sier Heidi Mari.

Oterøya

De tre morløse oterungene fikk en tøff start på livet, men nå er det meste fryd og gammen på Oterøya som ligger ved siden av selbassenget i Atlanterhavsparken. Selbassenget er av Europas største. Pingvinene like ved er internasjonale gjester i kjole og hvitt fra Chile og Peru.

Pingvinene koser seg glugg med fiske-lunsjen. Foto: Atlanterhavsparken.

– På Oterøya har Muffe, Nusse og Pia god plass og en egen fyrlykt de kan søke ly i. I undervannsobservatoriet får oterne nærkontakt med gjestene våre. De er svært sosiale, lager masse lyd og elsker å få besøk. Nusse er eldst og veldig kosete. Pia er veldig leken. Det er også Muffe og han er kjent for å sutte på tommelen sin når han blir litt stresset, forteller oterpappa og akvarist Trond Østrem.

Oterne får sin daglige kos og kost av oterpappa Trond Østrem på Oterøya. Foto: Håkon Haram, SMP Brand Studio.

Han er full av beundring for de som tok vare på og berget livet til de tre sjarmørene som nå lever livets glade dager i den prisbelønte Atlanterhavsparken i Ålesund som byr på en rekke opplevelser for små og store.

Norges første

Atlanterhavsparken er et fantastisk utstillingsvindu for livet langs Norskekysten og Atlanterhavet. I 23 år har det vært et av Nord-Europas største og mest unike akvarier. I 2019 ble Atlanterhavsparken utnevnt av Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet til Norges første Marine Vitensenter.

Film: Regn Production - Musikk: Sublab & Azaleh

Nordens beste for barnefamilier

Atlanterhavsparken er plassert midt i den spektakulære naturen på Tueneset, i havgapet med utsikt mot fiskefeltene og de dype, norske fjordene, bare tre km fra Ålesund sentrum. To ganger er Atlanterhavsparken kåret til Nordens beste akvarium av den svenske familiesiden barnsemester.se. som kårer de beste av de beste innen reiser og opplevelser for barnefamilier.

Opplevelser i kø

I selve akvariebygningen ligger den spektakulære Atlanterhavstanken, også den en av Europas største, som huser de største kaldtvannfiskene i havområdet vårt. I aktivitetsrommet kan barna oppleve mange rare sjødyr og de kan se og lære om havets insekter – Norges krepsdyr. Det er åpne bassenger og lukkede tanker med fascinerende innsikt til FNS bærekraftmål nr. 14 – Liv i vann.

I selve akvariebygningen ligger den spektakulære Atlanterhavstanken. Foto: Atlanterhavsparken.


Ekte natur

– Hver dag formidler vi ekte opplevelser i ekte omgivelser. Naturen er ekte, vann pumpes direkte og ufiltrert inn fra sjøen, fisken er av lokal opprinnelse og alle planter og organismer er naturlige, forteller daglig leder Tor Erik Standal som håper mange finner veien til Atlanterhavsparken i sommer for å oppleve livet langs Norskekysten live.

Fikk du med deg den rørende historien om Junior og selpappa Einar i 2020? Du kan se filmen og lese saken her.

Produsert av SMP Brand Studio

No items found.

Andre nyheter